Próchnica

Na próchnicę w Polsce cierpi aż 95% osób dorosłych. Trudno się temu dziwić, gdyż według danych zęby rano i wieczorem myje tylko połowa ludzi w kraju.

Zaawansowaną chorobę dentyści stwierdzają już nawet u ponad połowy kilkuletnich dzieci. Z powodu próchnicy cierpi także co drugi nastolatek.

Skąd jednak bierze się próchnica? Za jej rozwój najczęściej obarczane są słodycze, jednak przyczyny jej powstawania są bardziej skomplikowane. Próchnica jest procesem, polegającym na stopniowym odwapnieniu oraz rozpadzie twardych tkanek zęba.

Za powstawanie próchnicy odpowiadają przede wszystkim bakterie. Chodzi tu szczególnie o bakterie, które rozkładają cukry oraz produkują kwasy organiczne.

Bakterie te przynależą do gatunku Streptococcus mutans i tolerują kwaśne środowisko. Bakterie tworzą na zębach szczelnie przylegający nalot, nazywany płytką nazębną.

Powstawaniu próchnicy zdecydowanie sprzyja spożywanie słodkich przekąsek. Owoce, ciasta, słodzone napoje i cukierki dostarczają bakteriom doskonałej pożywki w postaci węglowodanów, zwłaszcza dwucukrów i cukrów prostych.

www.wezel-strykow.pl